Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och för att anpassa annonser. När du fortsätter att använda webbplatsen godtar du vår användning av cookies. För mer information besök vår sekretesspolicy.

Hur fixar jag en glidande cykelkedja?

För att fixa en halkad cykelkedja, vänd först din cykel upp och ner, eftersom det gör det mycket lättare att fästa kedjan igen. När din cykel är upp och ner, titta på växlarna, som är de små maskinerna på fram- och bakväxlarna som rör kedjan. Observera vilket redskap dessa är på så att du kan placera kedjan tillbaka på rätt plats. Tryck sedan bakväxelns arm mot styret, vilket ger din kedja lite slack. Med din andra hand skjuter du kedjan tillbaka till rätt växel och släpper långsamt växeln efter att du har 10 till 15 tänder på plats. För att få resten av kedjan, flytta cykelpedalerna långsamt bakåt för 1 full rotation. För mer hjälp från vår medförfattare till Mechanic, som hur man undviker vanliga problem som kommer att glida över din cykelkedja, läs vidare.

För att fixa en halkad cykelkedja
För att fixa en halkad cykelkedja, vänd först din cykel upp och ner, eftersom det gör det mycket lättare att fästa kedjan igen.

En cykelkedja är en samling länkar med stift, plattor och rullar som förbinder dina främre och bakre växlar så att du kan trampa. Kedjor glider av olika orsaker, till exempel felaktiga justeringar och kraschar, men de är lätta att fixa. Dina händer kan bli lite feta, men du trampar igen på nolltid.

Metod 1 av 3: Sätt tillbaka kedjan

 1. 1
  Inspektera drivkedjan först. Om det finns några böjda eller trasiga bitar, reparera eller byt ut dessa innan du fäster den glida kedjan igen. Se till att du inte bara undersöker kedjan själv utan växlarna och kassetten (som är kugghjulen). Detta är särskilt viktigt att göra efter en krasch för att se till att det inte finns några skador.
  • Efter att cykelkedjan har fixats är det en bra idé att inspektera kassetten, växlarna och begränsa skruvarna för att se om de är rätt justerade eller för att kontrollera om de behöver bytas ut.
 2. 2
  Vänd cykeln upp och ner eller häng den på ett cykelställ. Detta gör det lättare att fixa kedjan och förhindrar att cykeln rullar runt medan du arbetar. Vänd cykeln så att den vilar på sätet och styret och ställ den försiktigt ner för att förhindra repor eller skurningar.
  • Cykelställ håller cykeln med höger sida upp i luften och är utmärkta för underhåll. Eftersom de flesta kedjor glider på vägen kommer du troligen inte att ha tillgång till en. Istället kan du placera sätets framsida över en stor horisontell stolpe. Håll cykeln cirka 4 meter (1,2 m) från marken eller åtminstone tillräckligt hög för att bakhjulet inte rör marken.
 3. 3
  Observera vilken utrustning cykeln är i. Växlar är de små maskinerna på dina främre och bakre växlar som fysiskt flyttar kedjan från växel till växel. Observera var den för närvarande vilar genom att titta ner på växeln - den kommer att vara i linje med växeln. Du vill sätta tillbaka kedjan på det här redskapet.
  • Den framväxeln, alldeles intill pedalerna, ser ut som en liten metallfäste som svävar över växeln kedjan ska vara på.
  • Bakväxeln, som finns på bakhjulet, ser ut som en liten mekanisk arm. Denna arm glider fram och tillbaka under kassetten (kugghjulssamling) för att flytta kedjan. Det kommer att vara under rätt växel.
  • Många cyklar berättar växelnumret på styret, men du måste veta hur man läser dem för att förstå det:
   • Vänsterhanden justerar dina främre växlar: 1 är växeln närmast cykeln, eller den minsta växeln.
   • Den högra handen justerar de bakre växlarna: 1 är växeln närmast din cykel, vilket är den största växeln.
  Hur fixar jag en Huffy cykelkedja
  Hur fixar jag en Huffy cykelkedja?
 4. 4
  Skjut bakväxelarmen mot styret så att kedjan släpper. Det här är den lilla metallarmen bredvid kuggen på växelns botten. Det finns vanligtvis en liten metallkvadrat alldeles intill kuggen som låter dig trycka på växeln utan att bli för fet. Den ska vikas försiktigt mot cykelns framsida så att kedjan hänger med mycket slack.
 5. 5
  Använd din andra hand för att skjuta kedjan tillbaka på rätt växel. Ta upp kedjan med 2-3 fingrar och drapera den på lämpligt bakre bakväxel. Ta den andra änden av kedjan till botten av den främre växeln och håll den där. Du bör ha tillräckligt med slack för att få 10-15 tänder på växeln in i kedjans lundar. Släpp långsamt spärren när du har några tänder på plats.
  • Du kan också använda en penna, penna eller liten pinne för att styra kedjan mot kugghjulen om du inte vill använda fingrarna.
 6. 6
  Trampa cykeln långsamt bakåt för 1 full rotation med handen. När du trampar kommer du att märka att tänderna du fäste manuellt leder resten av kedjan tillbaka på plats. Efter den första rotationen, trampa framåt för ytterligare 2-3 varv för att se till att kedjan sitter ordentligt på plats.
  • Se till att du trampar i rätt riktning - bakhjulet rör sig när du trampar framåt, men inte bakåt.

Metod 2 av 3: ta hand om din kedja

 1. 1
  Ta hand om din drivlinan för att förhindra att kedjan glider. Drivlinan är överföringen av din cykel. Den består av alla de delar som får din bakhjulet flytta: kedja ringar (stora växlar bredvid dina pedaler), en kassett (insamling av växlar på ryggen hjul), en bakväxeln (metall arm på bakhjulet) och den kedjan själv. När smuts, grus och smuts samlas på din drivlinan slits den ner och blir benägen att hoppa över och glida.
  • Frekvent rengöring och underhåll av din drivlinan kan ge din cykels livslängd flera år.
  • Du måste vända upp och ner på cykeln eller klämma fast den i ett cykelställ för att kunna arbeta på drivlinan.
 2. 2
  Använd en gammal trasa och lite bioavfettningsmedel för att skrubba kedjan. Biodegreaser, ibland kallat biologiskt nedbrytbart lösningsmedel, är en kraftfull tvål som skär igenom smuts men inte förstör din kedja. De flesta cykelbutiker säljer den bredvid kedjesmörjningen. Om du inte har något kan du använda isopropylalkohol. Häll lite på en fuktig trasa och kläm den lätt över kedjan med en hand. Använd den andra handen för att trampa på cykeln, kör kedjan genom trasan i 2-3 cykler.
  • Gå igenom 2-3 cykler och sätt tryck på toppen och botten av kedjan, sedan ytterligare ett par som pressar på sidorna.
  • Skrubba bort alla fläckar fett eller smuts med din trasa om du fortfarande ser dem.
  Varje gång jag fixar en frånkopplad kedja på min BMX - nästan varannan minut - glider kedjan igen
  Varje gång jag fixar en frånkopplad kedja på min BMX - nästan varannan minut - glider kedjan igen.
 3. 3
  Använd en cykelborste eller gammal tandborste för att rengöra kugghjulen. Precis som mänskliga tänder måste växlar tandtrådas då och då. Doppa din borste i det biologiskt nedbrytbara lösningsmedlet eller isopropylalkoholen och kör den mellan varje växel medan du trampar med den andra handen. Detta tar bort klumpar av fett som kan lossa din kedja om de får bli för stora.
  • Använd en skruvmejsel för att skrapa bort svåråtkomliga områden eller exakta små fläckar. En skruvmejsel är perfekt för att bli av med smuts på remskivorna på bakväxeln
 4. 4
  Torka bort synligt smuts på växeln och kedjedrev. Om det ser smutsigt ut ska du bli av med det. Använd din fuktiga trasa, borste och lite avfettningsmedel för att komma in i så många krokar som du kan och få din cykel glittrande. Låt cykeln göra jobbet åt dig när det är möjligt, håll trasan / borsten på plats medan du snurrar på pedalerna. Vanliga områden att fokusera på är:
  • På båda sidor av rullhjulet och jockey-remskivhjulen, som är de små kuggarna på växelföraren.
  • Kedjedrevens baksida (närmast cykeln).
  • Cykelramen, lederna och gångjärnen nära kedjan.
 5. 5
  Köp en kedjerengörare för allvarligt smutsiga kedjor. Om en trasa och en tandborste inte skär den behöver du ett kedjerengöringsverktyg. Dessa små lådor klämmer över din kedja. Du lägger till avfettningsmedel och håller verktyget på plats medan du trampar cykeln bakåt, så att den automatiskt borstar och skrubbar kedjelänkarna åt dig. De är endast 15€-22€ och kommer ofta med avfettningsmedel och en borste.
 6. 6
  Smörj din cykelkedja efter rengöring. Köp en flaska kedjesmör, som både ska smörja kedjan och skydda den från smuts och fukt. Vrid långsamt pedalerna efter att du har rengjort och torkat kedjan med trasan. Applicera en enda droppe smörjmedel på var 2-4 länkar, direkt på fogen där en länk möter en annan. När du har gått igenom hela kedjan, växla genom kugghjulen och applicera ytterligare 10-12 droppar.
  • Använd en ren trasa för att torka bort överflödigt smörjmedel från kedjan när du är klar, eftersom extra smörjmedel kan hålla smuts och leda till smuts.
  • Ditt mål är att få en lätt smörjbeläggning på hela kedjan.
  • Varje gång du rider i regnet, rengör kedjan eller hör pif, ska du applicera smörjmedel.
  • Känn kedjan med fingrarna - om det känns torrt måste du applicera mer smörjmedel.

Metod 3 av 3: Åtgärda frekventa kedjeproblem

 1. 1
  Lär dig att flytta ordentligt för att hålla kedjan på plats vid stigningar. Felaktig växling sätter belastning på din drivlinan och din kedja kan bara sträcka sig så långt innan den glider eller eventuellt går sönder. Växling flyttar kedjan, och om du vrider på pedalerna uppför en kulle kan detta få den att missa tänderna i nästa växel. Några tips för säker växling inkluderar:
  • Skift innan du kommer till en kulle. Vänta inte tills du knappt kan trampa för att växla. Som en allmän tumregel ska dina fötter alltid röra sig i samma hastighet - du fortsätter att växla för att göra det möjligt.
  • Använd "mjukt tryck" när du växlar. Rätt när du växlar, lätta på fötterna som om du släpper bensin. Du vill inte sluta trampa, du vill bara ha mindre vikt på pedalerna. Arbeta med att tajma detta med ditt skift och återuppta sedan normal trampning.
  Som hur man undviker vanliga problem som kommer att glida över din cykelkedja
  För mer hjälp från vår medförfattare till Mechanic, som hur man undviker vanliga problem som kommer att glida över din cykelkedja, läs vidare.
 2. 2
  Justera dina gränsskruvar om kedjan alltid faller ut i samma riktning. Detta är vanligt om kedjan fortsätter och glider av när du växlar till en av dina "extrema växlar" på andra sidan av endera uppsättningen kugghjul. Gränsskruvar säger till växelföraren att sluta röra sig i en riktning, och om gränsen är för bred kommer kedjan att röra sig när du växlar även om det inte finns något redskap för att fånga det. Både fram- och bakväxeln har små gränsskruvar märkta "H" och "L" för "Hög" och "Låg" gräns.
  • Vrid "H" -skruvarna medurs för att förhindra att kedjan rör sig för långt åt höger, bort från cykeln.
  • Vrid "L" -skruvarna medurs för att förhindra att kedjan rör sig för långt åt vänster och in i hjulet bak eller för att förhindra att det faller mellan sätesröret och kedjeringen fram.
  • Om du befinner dig i den längsta växeln ser du växeln när du justerar skruvarna. Se till att den stämmer upp mitt i växeln.
 3. 3
  Byt ut slitna kedjor eller kedjor med trasiga eller böjda länkar. Med åldern slits både kedjor och kassetter på grund av friktion, vilket innebär att växeltänderna inte kan låsa ordentligt på plats i kedjan. För att kontrollera kedjan, använd en linjal för att mäta ett avstånd på 30 cm mellan 24 stift i kedjan. Stiften är de små cirklarna i mitten av länkarna när du tittar på kedjan från sidan. Om den tolfte stiftet är mer än 1 / sexton tum (0,16 cm) från en meter (0,30 m) markering, du behöver en ny kedja.
  • Det är bättre att byta ut en kedja med böjda eller stickande länkar än att försöka ersätta enskilda länkar. Att byta ut en enda länk i en kedja betyder att länkarna inte har samma slitage, vilket kan vara farligt. Om du absolut måste byta ut en länk, se till att den är av samma märke som din kedja och avsedd för en cykel med samma antal hastigheter.
  • Om din kedja är täckt av rost eller länkarna har problem med att flytta, är det bäst att köpa en ny kedja.
  • Kedjor slits i allmänhet snabbare än kassetter och är mycket billigare att byta ut.
 4. 4
  Bestäm om du behöver en ny kassett. Kassetter är svårare att diagnostisera än kedjor, men om du känner att du behöver en ny kommer du troligen att göra det. Om din kedja ständigt hoppar över växlar, glider av eller glider när du trampar, behöver du troligen en ny kassett. Ta din cykel till butiken om det finns någon förvirring för en personlig bedömning.
  • Efter rengöring av kassetten, titta på kugghjulen. Ser någon av dem mer synligt slitna ut än andra? Om det finns skillnader är det troligt dags att få en ny kassett.

Tips

 • Rengöring av kedjan var 2-3: e vecka är avgörande för att undvika för tidigt slitage och problem.

Varningar

 • Om du fortfarande har problem med kedjan, ta med din cykel till din lokala mekaniker för att diagnostisera allvarliga problem innan de leder till en olycka.

Saker du behöver

 • Trasa
 • Avfettare
 • Tandborste eller cykelborste
 • Kedjesmör
 • Skruvmejsel
 • Kedjerengörare (tillval)
 • Cykelställ (tillval)

Frågor och svar

 • Vad händer om kedjan fastnar?
  1.) Vänd cykeln upp och ner eller häng den på ett cykelställ. 2.) Lägg märke till vilket redskap cykeln är i. 3.) Skjut den bakre spärrarmen mot styret för att släcka kedjan. 4.) Använd din andra hand för att skjuta kedjan tillbaka på rätt växel. 5.) Trampa långsamt på cykeln med en hand.
 • Hur spränger jag ryggen på min cykel?
  För att "popa" bak på din cykel måste du först lära dig hur man kanhoppa. Men på den mest grundläggande nivån måste du hoppa utan att lämna pedalerna och luta dig framåt och ladda upp framhjulet för att springa bakhjulet.
 • När jag slutar trampa går kedjevalsarna bakåt framåt så att kedjan lossnar. Vad ska jag göra?
  Det kan finnas ett antal faktorer som påverkar detta symptom. Troligtvis är detta ett resultat av att spärrhakarna i din frihjul eller friluftskropp är smutsiga eller korroderade. Demontering och service, eller till och med applicering av smörjmedel, kan lindra detta symptom. Om det inte är fråga om smörjning behöver du troligtvis ett nytt frihjul eller nytt hjul. Ibland kan ett felaktigt återmonterat nav orsaka problemet. Om du nyligen har servat axellagren i bakhjulet, ta isär det igen och se till att du monterade om det korrekt.
 • Varje gång jag fixar en frånkopplad kedja på min BMX - nästan varannan minut - glider kedjan igen. Vad ska jag göra för att fixa det här problemet?
  Kontrollera om kedjeringen (den stora växeln) och kassettinriktningen, kontrollera sedan och se hur gammal din kedja är. Om cykeln har sett en del användning och missbruk är det troligtvis behov av en ny kedja. Om du verkligen har försummat underhåll är det möjligt att du kan behöva ett helt nytt drivlina.
 • Hur fixar jag en Huffy cykelkedja?
  Du byter bara ut den som alla andra cyklar. Om du är osäker eller om det här är ett nytt koncept, är det bra att ta din cykel till en cykelbutik och fråga om de kan lära dig hur du fixar din kedja. Det fina med cyklar är att de i allmänhet använder samma kedja och drivkomponenter.

Kommentarer (1)

 • tobygray
  Min cykelkedja gled nyligen och mina föräldrar sa att jag skulle lägga på mig själv. Jag hade ingen aning om hur, så jag gick till den här artikeln och det var verkligen bra.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail