Hur beräknar jag pris per m2 för husmålning?

Om du till exempel beräknar att det kostar totalt 2240€ att måla ditt hus
Om du till exempel beräknar att det kostar totalt 2240€ att måla ditt hus och ditt hus är 2315 m2 (215,1 m2), är priset per m2 för att måla ditt hus cirka 1€.

Att måla ett hus är ett stort jobb. Oavsett om du planerar att göra det själv eller hyra en proffs, är det en bra idé att uppskatta kostnaderna för att måla ditt hus innan du börjar. För att beräkna priset per m2 för att måla ett hus måste du börja med att beräkna ytan på ytorna du planerar att måla. Förutom att ta in priset på färgen måste du täcka varje område, måste du också överväga kostnaden för dina verktyg. Om du tar in en professionell kommer de att debitera dig för såväl arbetskraft som leveranser.

Metod 1 av 3: mäta ditt hem

 1. 1
  Multiplicera husets omkrets med taklinjens höjd för att mäta utsidan. För att beräkna ytan på ytterväggarna mäter du husets omkrets eller den kombinerade längden på alla ytterväggar. Uteslut veranda eller andra "bilagor". Multiplicera omkretsen med taklinjens höjd eller den plats där toppen av en yttervägg möter taket. Om ditt hus har gavlar (toppdelar av taket), lägg till halva höjden på en berättelse till den totala taklinjehöjden för att få en ballpark-approximation av området inklusive gavlar.
  • De flesta hus har en höjd av 9 meter (2,7 m) per berättelse. Lägg till 4,5 meter (1,4 m) för att ta hänsyn till eventuella gavlar.
  • Om ditt hus till exempel är 24 meter (7,3 m) med 35 meter (11 m) och två våningar högt, skulle området i m2 vara (24 + 24 + 35 + 35) x (9 + 9 + 4, 5) = 118 x 22,5 = 2655.

  Tips: bry dig inte om att dra av dörrar eller fönster från ditt mått. Den extra färgen du kommer att sluta med baserat på denna beräkning kan användas för att täcka saker som verandor, räcken och fönsterramar.

 2. 2
  Multiplicera ett rums omkrets med takhöjden för att hitta väggområdet. För att beräkna kostnaden för att måla ett rum, hitta den totala väggarean för rummet. Mät rummets omkrets (de kombinerade längderna på alla sidor av rummet) och multiplicera den med takets höjd.
  • Till exempel, om ditt rums omkrets är 55 meter (17 m) och taket är 10 meter (3,0 m) högt, är väggarna 550 m2 (51 m2).
  • Om rummet har några dörrar och fönster, mät ytan på var och en och dra den från väggområdet för en mer exakt uppskattning. Multiplicera längden på varje dörr eller fönster med dess bredd för att hitta området.
 3. 3
  Mät takytan om du planerar att måla dem. Om du ska måla dina tak måste du också ta med dem. Mät takets längd och multiplicera den med bredden för att få den totala ytan.
  • Om taket till exempel är 12 meter (3,7 m) med 10 meter (3,0 m) är ytan 120 m2 (11 m2).
  Dela den totala kostnaden efter husets yta för att uppskatta priset per m2
  Dela den totala kostnaden efter husets yta för att uppskatta priset per m2.
 4. 4
  Mät eventuella dörrar, fönster och trim som du planerar att måla. Förutom väggar och tak kanske du vill måla dina dörrar och dörrkarmar, såväl som andra dekorationer, som tavlor. För att spara besväret med att mäta var och en av dessa individuellt kan du använda dessa knep för att få en bra uppskattning:
  • De flesta dörrar är 21 m2 (2,0 m2), så multiplicera bara det området med antalet dörrar du planerar att måla.
  • På samma sätt är genomsnittsfönstret 15 m2 (1,4 m2). Även om du inte målar fönsterrutorna, bör mängden färg du behöver för att täcka dem också vara ungefär hur mycket du behöver för att täcka fönsterramar och dörrkarmar i ett visst rum.
  • För att uppskatta ytan på dina baskort, beräkna rummets omkrets och dra 3 meter (0,91 m) per dörr. Multiplicera det med basbrädans trimbredd (t.ex. 0,5 meter (0,15 m).
 5. 5
  Upprepa denna process med varje rum för att hitta den totala ytan. För att bestämma det totala kvadratiska området du vill täcka, mät alla ytor du vill måla i hela huset, inklusive väggar, tak, dörrar och dekor. Lägg till resultaten.
  • Till exempel kan detta ge en total yta på 2350 m2 (218 m2).

Metod 2 av 3: uppskatta dina DIY-kostnader

 1. 1
  Följa regeln av en gallon (3,8 liter) av färg per 400 m2 (37 m2). Medan den exakta täckningen du kan förvänta dig varierar beroende på vilken färg du använder och ytan du målar på, är det här en bra tumregel. Dela det totala antalet m2 du måste måla med 400 för att avgöra hur många liter färg du behöver.
  • Du kan till exempel täcka 850 m2 (79 m2) med 2,13 gallon (8,1 L) färg (eller 3 gallon (11 L), avrundning upp till närmaste gallon).
  • För mindre områden kan du använda regeln att 1 US-liter (0,95 L) färg täcker 100 m2 (9,3 m2).
  • Om du behöver flera lagerfärg, multiplicera din uppskattning med antalet lager du planerar att använda. Till exempel, om du behöver använda 2 skikt av färg i en 400 sq ft (37 m2) område, behöver du 2 gallon (7,6 L) av färg.
 2. 2
  Gör en lista över de individuella typerna och färgerna du behöver. Du kommer förmodligen inte att måla ditt hus i en färg, och olika ytor kräver också olika typer av färg. Innan du börjar budgetera ska du bestämma hur många olika färger och färger du behöver. Att veta vilka typer av färger du får hjälper dig att beräkna dina kostnader mer exakt.
  • Du kanske till exempel vill använda matt vattenbaserad färg på de flesta innerväggar, men använda blanka, vattenbeständiga oljebaserade färger i ditt badrum och kök.
  • För yttre ytor, som din sidospår eller ditt däck, behöver du tunga latexfärger som kan stå upp mot elementen. Leta efter en kombinerad färg och grundfärg som fäster bra på de flesta ytor.
  • Du kommer sannolikt att vilja ha åtminstone en utvändig färg och minst en inre färg, plus minst en extra färg för trimning.
 3. 3
  Slå upp priset per 3,8 liter för de typer av färg du vill ha. De flesta färger kostar mellan 15€ och 52€ per 1 US gal (3,8 L). Gå igenom listan med färger du vill ha och leta upp priset för var och en.

  Tips: En hög prislapp eller ett imponerande garantianspråk garanterar inte nödvändigtvis den bästa kvaliteten. Consumer Reports-testning visade att flera av de längsta exteriörfärgerna ligger inom intervallet 22€-30€.

  För att beräkna priset per m2 för att måla ett hus måste du börja med att beräkna ytan på ytorna du planerar
  För att beräkna priset per m2 för att måla ett hus måste du börja med att beräkna ytan på ytorna du planerar att måla.
 4. 4
  Multiplicera priset per 1 US gal (3,8 L) med den mängd färg du behöver. För att ta reda på hur mycket du kommer att spendera på färg, titta på mängden färg du behöver för att täcka varje yta i ditt hem. Bryt ner det efter vilken färg du behöver för varje yta, multiplicera sedan mängden färg som behövs med färgens pris. Lägg samman alla summor för att få det totala priset.
  • Om du till exempel behöver 11 liter satininvändarfärg till 26€ per 3,8 liter, blir kostnaden 78€
 5. 5
  Faktor i kostnaden för målningsverktyg. Förutom att måla måste du också betala för verktyg som penslar, rullar, färgpannor och droppdukar. Medan den totala leveranskostnaden kommer att variera beroende på ditt hus och hur detaljerat ditt målningsjobb kommer att bli, kan du förvänta dig att betala minst 110€. Du kommer sannolikt att behöva:
  • Patching pasta
  • Ett 5-i-1-verktyg för att skrapa bort färg, ta bort naglar och ta ut gammal tätning och spackel
  • Maskeringstejp för att skapa rena kanter och skydda din trim
  • Minst två penslar
  • Minst 1 färgvals
  • En färgvalsbricka
  • En roller förlängning pole
  • Släpp torkdukar
  • Arbetshandskar
  • Säkerhetsglasögon
  • En trappstege
 6. 6
  Dela den totala kostnaden efter husets yta för att uppskatta priset per m2. När du väl har uppskattat hur mycket du kommer att spendera, dela det numret med det ungefärliga kvadratområdet i ditt hem. Använd den totala ytan som du mätte medan du uppskattar hur mycket färg du behöver för varje del av huset.
  • Om du till exempel beräknade att det kostar cirka 2240€ att måla ditt hus och ditt hus är 2315 m2 (215,1 m2), är priset per m2 för att måla ditt hus cirka 1€

Metod 3 av 3: beräkning av kostnader för ett professionellt jobb

 1. 1
  Slå upp standardintervaller för målning för din storlek. Använd en grov uppskattning av din husstorlek för att få en idé om hur mycket ett professionellt målarjobb kommer att kosta. Försök att göra en sökning online med termer som "målningskostnad för 2500 m2 heminredning." Tänk på att interiörmålning vanligtvis är dyrare än exteriörmålning på grund av skillnader i vilken typ av material och arbete som är inblandat.
  • Till exempel, i enlighet med den Målning och Inrednings entreprenörer av Europa, det kostar mellan 2240€ och 3730€ att måla utsidan av ett 2500 sq ft (230 m2) hus, och mellan 2800€ och 5600€ för att måla det inre av en hus av samma storlek.
  • Dessa uppskattningar inkluderar vanligtvis material- och arbetskostnader.

  Var medveten om att få ditt hus professionellt målat kostar sannolikt ungefär 50-60% mer än att måla det själv. Men det kommer också att spara mycket tid och arbete.

 2. 2
  Skriv ner hur många ytor som behöver målas och vilka färger du vill ha. Förutom att titta på hur stort ditt hus är, överväga hur du vill att det ska målas. Faktorera detaljer som hur många färger du vill ha, hur många dörrar, fönsterkarmar och andra dekorelement som behöver målas och om du vill att taket också ska målas. Skriv ner alla dessa detaljer så att du kan få en mer exakt prisuppskattning från potentiella målare.
  • Om du planerar att drastiskt ändra färgerna på alla ytor kan du behöva flera färger för att få den färg du vill ha.
  För att beräkna priset per m2 för ett professionellt målarjobb
  För att beräkna priset per m2 för ett professionellt målarjobb, titta på den totala kostnadsberäkningen, inklusive material, arbete och andra avgifter.
 3. 3
  Använd en färgkalkylator för att få en mer detaljerad uppskattning. Det finns ett antal målarkostnadskalkylatorer på nätet som kan ge dig en mer exakt uppskattning baserat på ditt fyrkantiga område samt faktorer som antalet färger du planerar att använda, mängden detaljarbete som behövs och var du leva. Testa en miniräknare som finns på http://remodelingcalculator.org eller på hemsidan för hemrådgivare.
  • Du måste ge information om ditt hems yta i m2, hur många dörrar och fönster som behöver målas, hur många våningar ditt hem har, om du vill att lister och tak ska målas eller inte, och om det är en färg jobb för ett nybyggt hem eller en renovering av ett äldre.
  • Dessa räknare inkluderar kostnader för material och arbete.
 4. 4
  Ring minst tre lokala målare för prisuppskattningar. När du väl har en uppfattning om de vanliga prisklasserna för husmålning i ditt område får du en bättre uppfattning om en potentiell målare erbjuder dig en bra affär. Sök efter entreprenörer i ditt område och ring några av dem för att få prisuppskattningar. Jämför de uppskattningar du får och välj den bästa.
  • Be dina vänner och familj om rekommendationer, eller använd en publikkatalog som Angies List eller Yelp för att hitta recensioner av målare i ditt område.
  • Helst bör du låta varje potentiell entreprenör komma hem till dig så att de kan bedöma jobbet och ge dig en mer exakt uppskattning.
  • Se till att du anger det fyrkantiga området i ditt hem samt andra detaljer, som hur många dörrar och fönster som behöver målas och om de kommer att behöva täcka eller ta bort gammal färg.
 5. 5
  Be potentiella målare om en fördelning av deras prissättning. De flesta professionella målare kommer att uppskatta sin prissättning baserat på en kombination av faktorer, inklusive kostnaden för färger och andra material samt arbetskostnaderna. Arbeta med din målare för att få en uppskattning av hur mycket det kommer att kosta att måla ditt hus baserat på mängden arbete de behöver göra samt storleken på det område de måste täcka.
  • Många målare tar ut cirka 15€ per timme i arbetskostnader. Arbetet omfattar inte bara den tid som spenderas på målning, utan också tid som görs på förberedande arbete som att tvätta kraften, skrapa bort gammal färg eller tejpa av områden du vill måla i en annan färg.
  • Den totala kostnaden kommer sannolikt att vara ungefär dubbelt så mycket som baskostnaden för material och arbete. Det beror på att din målare också kan behöva täcka kostnaderna för saker som marknadsföring, försäkring, underleverantörer och andra kostnader som inte är direkt förknippade med ditt målarjobb. De måste ta dessa saker in i sina priser för att få vinst.
 6. 6
  Dela den totala kostnadsberäkningen med ditt kvadratområde. För att beräkna priset per m2 av en professionell lack, titta på den totala kostnadsberäkningen, inklusive material, arbete och andra avgifter. Dela detta nummer med ungefärligt område i ditt hem.
  • Till exempel, kanske har du fått en uppskattning av totalt 5040€ för interiören och utsidan av ditt hem på 2500 kvm (230 m2). Det ungefärliga priset per m2 skulle vara 2€

Frågor och svar

 • Hur mycket ska jag ta ut per m2 för ett interiörfärgjobb?
  Mellan 1,90€-4€ kvm, beroende på vilka föremål som målas. Saker som trim, dörrar, kronformning och tak är mer arbets- och tidsintensiva än plana väggar.
 • Vilken kostnad per meter kan jag förvänta mig att betala för att måla 13,30 cm kronformning som redan är grundad?
  Beräkna rummets omkrets, minus bredden på alla dörrar, och multiplicera resultatet med höjden på gjutningen i fötter. Dela det resulterande antalet med 100 för att ta reda på hur många liter färg du behöver. Till exempel, i ett 16 x 12 meter rum med en dörr, skulle du titta på cirka 23,19 m2 gjutning, som skulle täckas av ungefär en fjärdedel liter färg. Kostnaden varierar beroende på priset per liter färg du väljer.
 • Hur mycket tar jag betalt för husmålning?
  Det beror på vad du målar. Tak, väggar och dekor bör kosta från 1,90€ per våning m2 till 3€ per kvadrat, fot allt beroende på kronformning, stolskenor etc, eller så kan du räkna ut hur mycket du ska ladda per bit trim och mäta alla väggar och tak och avgift från 0,60€ till 0,70€ per vägg och tak m2.
 • Hur vet jag hur många liter färg jag behöver när jag målar en byggnad?
  Som en allmän regel täcker 1 liter färg 400 m2. Beräkna den totala ytan för alla ytor du behöver täcka och dela sedan den med 400 för att bestämma hur många liter färg du behöver. Till exempel bör 6,25 liter färg täcka 2500 m2 vägg / tak / trim.
 • Hur mycket skulle det kosta att måla en fot på en vägg?
  Det beror på några faktorer, inklusive kostnaden för färg, hur många lager du vill applicera och om du betalar någon annan för att göra det.
 • Vad är en rimlig kostnad för att måla ett glasfiberdäck (ungefär 2000 m2) som redan har målats? Det behöver antagligen grundfärg och kanske måste slipas först?
  Det är svårt att svara definitivt på det. Beräkna materialkostnaden och lägg sedan till plus en timavgift (minst minimilön för ditt område).
 • Jag har ett rum som är 8 meter långt och 10 meter brett. Vad är kvadratytan?
  10' × 4 (väggar) = 40. 40 × 8' (väggarnas höjd) = 320 m2. 1 liter ska täcka.
 • Hur vet jag vad jag ska ladda när jag bara målar ett rum med ett lager färg?
  Det bör vara en lägsta avgift för alla jobb du gör. För ett typiskt sovrum (130-150 kvm) är min minsta avgift 190€
 • Vad skulle det kosta att bara måla ytterväggarna?
  Mät väggens omkrets. Dra av fönster- och dörrområdet. Vad du har kvar är det belopp som ska målas. Ta det kvadratiska området av väggytorna x priset per kvadratmeter.
Obesvarade frågor
 • Vad är ett rättvist arbetskraftspris när man gör exteriörmålning?

Relaterade artiklar
 1. Hur färgar du väggarna?
 2. Hur klarar jag ett svetscertifieringstest?
 3. Hur underhåller jag fontäner utomhus?
 4. Hur målar man svart krom?
 5. Hur återanvänder avloppsvatten?
 6. Hur böjer man röret?
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail