Den här webbplatsen använder cookies för att analysera trafik och för att anpassa annonser. När du fortsätter att använda webbplatsen godtar du vår användning av cookies. För mer information besök vår sekretesspolicy.

Hur tröstar jag någon som har missfall?

Även om du själv genomgår ett missfall kan du inte förvänta dig att din vän ska sörja på samma sätt
Även om du själv genomgår ett missfall kan du inte förvänta dig att din vän ska sörja på samma sätt.

Mer än en av fem graviditeter slutar i missfall, så chansen är att om det finns många kvinnor i ditt liv kommer du förmodligen att behöva hantera denna situation mer än en gång. Att hantera det rätt är faktiskt mer komplicerat än det kan tyckas. Många människor menar bra men säger alla fel saker. Genom att lära dig mer om situationen och hur du hanterar den kan du hindra dig från att göra saker värre.

Del 1 av 4: göra och inte göra

 1. 1
  Erkänner deras förlust. Många människor vet inte hur de ska reagera när någon de bryr sig om går igenom en så stor förlust. Det är vanligt att känna att du kanske inte borde säga någonting: antingen för att erkänna att det är för smärtsamt eller för att du är rädd att du kommer att säga något skadligt. Att säga ingenting kan dock vara ännu mer skadligt än att säga fel sak. Erkänna denna fruktansvärda förlust, även om det bara är kort. Det kommer att hjälpa och även denna lilla gest kan få dem att känna sig mindre ensamma.
  • Allt du behöver säga är något som: "Jag hörde att du förlorade ditt barn. Jag vill rikta min djupaste sympati till dig och hela din familj. Snälla, låt mig veta om det alls finns något jag kan göra för att hjälpa dig. "
 2. 2
  Inse när du inte vet hur du ska svara. Många människor vet bara inte vad de ska säga i djupt allvarliga situationer som denna. Att erkänna att du inte vet hur man ska reagera på ett användbart sätt kan faktiskt i sig vara till hjälp för din vän. När du gör detta visar du din mänsklighet och kommunicerar att du inte undviker dem för att de känner sig besvärade eller för att du tror att de gjorde något fel. Det visar också att du ärligt bryr dig om deras känslor och inte vill att de ska skadas ytterligare.
  • Säg något som "Jag vet inte riktigt vad jag ska säga för att göra det bättre. Jag är inte så bra på den här typen av saker. Men jag hoppas att du vet att jag är mycket ledsen för din förlust."
 3. 3
  Fråga henne vad hon behöver. Det bästa stället att börja med att trösta din vän är att helt enkelt fråga henne om det finns något du kan göra. Hon kanske inte vill trösta, men det kan finnas någon annan väg som hon kan använda din hjälp på. Hon vet bäst vad hon behöver av dig just nu.
  • Det är viktigt att om du säger till henne att du vill göra något för henne, att du gör vad hon ber. Att gå tillbaka på ditt ord vid denna tidpunkt kan ge en oerhört kraftfull negativ inverkan på ditt förhållande.
  Du behöver inte säga mycket eller ens nämna missfallet uttryckligen
  Du behöver inte säga mycket eller ens nämna missfallet uttryckligen.
 4. 4
  Förvänta dig inte att alla reagerar på samma sätt. Du kanske upptäcker att din vän inte verkar så upprörd över hennes förlust. Du kanske också tycker att din vän sörjer mycket öppet och högt. Din vän kan börja agera väldigt annorlunda, som att alltid vilja gå ut. Å andra sidan kanske hon bara vill gömma sig och avbryta mest kontakt. Allt detta är normala reaktioner på sorg. Även om du själv genomgår ett missfall kan du inte förvänta dig att din vän ska sörja på samma sätt.
  • Till exempel har du en annan vän som har gått igenom samma upplevelse och firar varje årsdag för deras fruktansvärda förlust. Detta betyder inte att din vän som just har tappat sitt barn vill göra detsamma och du ska inte trycka på dem med fraser som "det här är det bästa sättet" eller "du kommer att må bättre".
 5. 5
  Sätt inte en tidsgräns för sorg. Du kanske känner att din vän sörjer för länge över vad som kan ha varit en kort graviditet. Oavsett hur kort graviditeten var, kan känslan av sorg fortfarande vara överväldigande, särskilt om kvinnan var särskilt hoppfull eller upphetsad för det här barnet. Alla sörjer på olika sätt och även om du känner att du skulle ha varit över det nu är det viktigt att inte döma din vän för att ta lång tid att återgå till normalitet.
  • Även att ha ett annat barn kommer inte alltid att ta bort känslan av förlust av detta barn. De kan alltid känna en liten känsla av sorg. Detta är normalt och bör inte ses på.
 6. 6
  Minimera inte hennes förlust. De flesta saker som folk brukar säga i den här situationen är exakt fel saker att säga till någon som sörjer. Detta är vanligast när personen som säger dessa saker inte har upplevt verklig sorg tidigare. Din bästa insats är att undvika kommentarer som minimerar känslan av förlust som din vän och hennes partner känner just nu. Säg inte saker som bagatelliserar situationen eller får det att låta som en stöta på vägen. Även om det är sant hjälper den typen av kommentarer inte. Undvik dessa vanliga fraser:
  • "Oroa dig inte. Du kan försöka få en ny baby igen senare."
  • "Kanske du borde ha...", "Kanske du inte borde ha...", "Sa läkaren vad som hände?" och andra uttalanden som överför skuld till mamman.
  • "Det är det bästa", "Detta hände av en anledning" eller "Det här är allt i Guds plan."
  • "Åtminstone har du missat tidigt i graviditeten" eller andra liknande "var tacksamma för" uttalanden.

Del 2 av 4: ger komfort

 1. 1
  Håll henne sällskap. Efter ett missfall är det mycket lätt för en kvinna att känna sig ensam, särskilt om många av hennes andra släktingar, vänner och bekanta inte vet hur man ska reagera på situationen. Se till att du är tillgänglig för henne för att hålla henne sällskap. Du behöver inte säga någonting eller ens diskutera hennes känslor om du inte vill. Ibland kan en enkel närvaro göra en värld av skillnad.
  • Ett bra alternativ för att hålla din vän sällskap är att ha henne över för en god kopp te och en film efter eget val. Detta gör det enkelt att ge henne en varm axel att luta sig mot och en bra ursäkt för att inte prata, så att ingen av er känner sig pressad att säga någonting om man inte känner för det.
  • Skicka en text eller e-post till henne först och fråga om hon vill ha företag. Inte alla är redo för det efter något liknande, särskilt om du själv är gravid. Om hon är redo för det eller om det skulle hjälpa henne, kommer hon att meddela dig.
 2. 2
  Se till att hon vet att du är tillgänglig för att prata. Ibland kan din vän verkligen behöva prata med dig om sin upplevelse men de tror att hon inte kan för att det är sorgligt eller konstigt eller "grovt". Om du är villig att prata med dem om problemen de går igenom, bör du se till att de vet att du är öppen och redo att ta itu med vad de har att säga.
  • Säg något som "Jag vet att det finns inget jag kan göra för att åtgärda detta, men om du bara vill att någon ska prata med hoppas jag att du vet att jag är här när du behöver mig."
  • Var dock försiktig så att de inte känner att de är tvungna att prata om sin upplevelse. Ett engångsbjudande att prata eller bara enkla tips om att du är där för dem (som att ordna tysta och privata möjligheter att prata) är gott.
  Många människor vet inte hur de ska reagera när någon de bryr sig om går igenom en så stor förlust
  Många människor vet inte hur de ska reagera när någon de bryr sig om går igenom en så stor förlust.
 3. 3
  Var redo att vara en tyst axel att gråta på. Om din vän känner för att prata om sin upplevelse, blir det viktigt för dig att lyssna mer än någonting annat. Om hon inte vill prata om det, måste du fortfarande vara redo att bara vara tyst och låta henne gråta på din axel. Kramar är till hjälp och Kleenex-fördelningsplikt är viktigt men bör göras tyst.
 4. 4
  Låt henne vara ledsen. Försök inte knuffa henne eller avleda hennes uppmärksamhet. Det här är en otroligt ledsen upplevelse och för att kunna bearbeta sina känslor kommer hon troligen att behöva vara ledsen ett tag. Du kan erbjuda henne andra aktiviteter om hon är redo för dem, men i allmänhet är det mycket hälsosammare att uppleva smärtan och gå igenom sorgens stadier.
  • Stadierna av sorg går inte nödvändigtvis i ordning och inte alla krävs men i allmänhet kan du se din vän gå igenom fem steg: förnekelse, ilska, förhandlingar, depression och acceptans. Se till att varje steg i denna kedja inträffar och du bör se att det fortskrider normalt. Tryck inte på henne att rusa igenom det.
 5. 5
  Hjälp henne att fira upplevelsen, om hon vill. Vissa kvinnor vill fira jubileet för deras förlust. Vissa kvinnor kommer att göra något ännu tidigare, till exempel för när de skulle ha gått till sin slutgiltiga kontroll, deras förfallodatum etc. Om din vän nämner att de vill minnas den upplevelsen bör du hjälpa henne på något sätt du kan.
  • Du kan ge en liten minnesdag, även om hon inte nämner att hon vill göra någonting. En bukett blommor eller en donation till en välgörenhetsorganisation för missfall (eller kanske en internationell välgörenhetsorganisation som behandlar spädbarnsdödlighet) kan visa ditt stöd.

Del 3 av 4: stödja dem

 1. 1
  Hjälp till att utbilda andra så att obekväma situationer undviks. Det kan vara en stor känslomässig börda för ett par som just har missat att behöva informera alla om deras förlust. Om du vet att din vän hade gjort graviditeten känd för människor kan du erbjuda att låta folk få veta om deras förlust och spara dem den fruktansvärda upplevelsen. Naturligtvis borde du inte berätta för folk om hon inte vill att du ska och du ska inte "ut" henne om folk inte visste att hon var gravid till att börja med. Diskutera bara denna situation med människor om hon tillåter det.
  • Det kan vara bra att be paret om en lista över personer som de vill vara säkra på. Du kan behöva använda din bedömning för att berätta för någon utanför listan.
  • Ett annat ytterligare sätt att hjälpa till är att ge en artikel som den här eller en informationsbroschyr till de andra personerna du säger. På det sättet kommer de också att veta de bästa sätten att hjälpa och prata med dina vänner i sin sorgstid.
 2. 2
  Ge dem möjlighet till ensam tid genom att ta på sig några av deras ansvar. Du har förmodligen upplevt att vara väldigt upprörd men fastnat med skyldigheter som tvingar dig att bära ett leende. Spara din vän förlägen över att behöva springa in i bakrummet för att gråta och ta på sig några av deras ansvar. Det finns många sätt att göra detta på. Du kan:
  • Ge en kollega en eller flera av dina betalda sjukdagar, titta på deras andra barn för dem så att de kan få lite tid att sörja ensamma, täcka deras skift på jobbet etc.
  • Ett annat ansvar de kan ha nu är att hantera alla de saker som de kan ha köpt till barnet. De flesta mammor vill inte behålla föremålen, så en lång process med att returnera artiklar till butiker, sälja föremål eller ta med dem till en välgörenhetsorganisation kommer att börja. Du kan erbjuda dig att göra det här för henne, eftersom upplevelsen kan bli ännu mer själskrossande.
  Stödgrupper kan vara mycket fördelaktiga för människor som går igenom sorg eller komplexa situationer
  Stödgrupper kan vara mycket fördelaktiga för människor som går igenom sorg eller komplexa situationer som missfall.
 3. 3
  Hjälp dem med dagliga uppgifter. Även de mest enkla dagliga uppgifterna kan kännas överväldigande när vi känslomässigt går igenom en hård tid. Genom att ta på sig några av dessa uppgifter för dem kan du ge dem chansen att slappna av och gå igenom de normala känslorna av sorg. Detta är också dubbelt hjälpsamt för en kvinna som har missfallit, eftersom de fysiska följderna kan vara smärtsamma och vara i upp till flera månader.
  • Du kan göra dem mat. Prova att fylla frysen med en veckas middagar som är redo att användas i mikrovågsugnen.
  • Du kan städa deras hem för dem; dammsuga, diska, rengöra badrummet etc.
  • Att ta hand om gården är en annan hushållssysa som är illa nog när du mår bra, oavsett när du bara vill gråta i sängen.
 4. 4
  Fortsätt att hjälpa dem över tiden. Hjälp inte din vän och prata med dem i bara två veckor och fortsätt sedan med livet och låt som om ingenting har förändrats. Detta gör att du anstränger dig och den oro du visade verkar ouppriktig. Kolla istället in med din kompis då och då och se hur de har det. Detta berättar för dem att du verkligen bryr dig om deras välbefinnande, vilket kan gå långt för att hjälpa dem att återhämta sig.
  • Du behöver inte säga mycket eller ens nämna missfallet uttryckligen. Allt du behöver göra är att ringa upp dem eller bjuda in dem på kaffe då och då och säga något som "Hur mår du? Berätta hur det har gått med dig. Jag har varit så orolig men du verkar som du gör bättre. "
 5. 5
  Glöm inte att deras partner också kan använda ett vänligt ord. Mycket av tiden fokuserar folk på att trösta kvinnan som missade och glömmer allt om sin partner. Det tar mer än en person att skaffa barn och den här personen har också lidit en stor förlust. Även om du inte känner till din väns partner väl, bör du ändå framföra din kondoleans, även om det bara är i form av ett kort som din vän kan skicka. Detta kan betyda världen för din väns partner, särskilt om få människor har erbjudit sitt stöd till dem.
  • Uppmuntra din vän att prata med sin partner också, om de inte gör det. Din vän kanske känner att de inte kan diskutera förlusten med sin partner. De kan också dela den missuppfattningen att bara för att män sörjer annorlunda, att de inte alls sörjer. Uppmuntra din vän att ge sin partner en säker miljö för att uttrycka sin sorg. Att gå till ett par rådgivare kan också hjälpa.

Del 4 av 4: hjälpa dem att hitta resurser

 1. 1
  Hjälp dem att hitta en supportgrupp. Stödgrupper kan vara mycket fördelaktiga för människor som går igenom sorg eller komplexa situationer som missfall. Med en supportgrupp kan din vän hitta råd och se att de inte är ensamma om den här upplevelsen. Du kan hitta information om supportgrupper för denna situation via ditt lokala sjukhus. De bör ha en lista över lokala stödgrupper och rådgivningstjänster.
  • Onlineforum. Om det inte finns en grupp i ditt lokala område kan du hitta webbplatser online som har samma funktion. Dessa onlineforum är fyllda med mammor som går igenom denna förlust, och många som har kommit ut på andra sidan.
  • Gå med dem. Ibland kan det vara läskigt att träffa en massa främlingar och prata om dina djupa personliga känslor. Erbjud dig att följa med din vän som backup-emotionellt stöd. En gång förbi det ursprungliga hindret för det okända kan de vara bekvämare att gå på egen hand.
 2. 2
  Hjälp dem att hitta en sorgrådgivare. En sorgrådgivare liknar en stödgrupp men den här yrkesutövaren har många års utbildning och erfarenhet av att hjälpa människor med sin smärta. De kan ha fler verktyg tillgängliga och kan vara mer direkt hjälpsamma för att få din vän tillbaka på fötterna. Du kan vanligtvis få en hänvisning till en bra sorgrådgivare från ditt lokala sjukhus eller kyrka.
  • Professionella sorgrådgivare kommer i allmänhet att ta ut pengar. Du kan visa ditt stöd för din vän genom att betala för en session eller två. Om de tycker att det hjälper kan de gå till mer på egen hand.
  • Om ingen av er har råd med tjänsten kan det finnas bidrag och ekonomiskt stöd tillgängligt. Kontakta din lokala hälsoavdelning för att ta reda på mer. Du kan också ofta få gratis sorgrådgivningstjänster från din lokala kyrka.
  Du kanske känner att din vän sörjer för länge över vad som kan ha varit en kort graviditet
  Du kanske känner att din vän sörjer för länge över vad som kan ha varit en kort graviditet.
 3. 3
  Anslut dem med en annan vän. Om du känner någon annan som har gått igenom samma upplevelse kanske du vill ordna så att de två träffas. Detta kan vara mindre skrämmande än en stödgrupp och kan vara lika användbart. Låt dem träffas minst en gång när du kan presentera dem ansikte mot ansikte. Erbjud dock att lämna eller ge dem integritet medan de pratar.
  • Säg något som: "Jag har en vän som fick en liknande förlust. Hon gör det mycket bättre idag. Om du vill prata med henne och få råd, skulle jag gärna vilja ha er båda till middag så att du kan ha en trevlig tyst tid att prata. "
 4. 4
  Hitta dem några bra, hjälpsamma böcker om ämnet. Vissa människor är mer privata i hur de upplever sorg. Om du märker att din vän har problem med att uttrycka sina känslor och prata med andra om sina känslor kan en bok vara en bättre väg. En bok tillåter henne att närma sig sorg i sin egen takt och vid en tidpunkt som känns säker för henne. Bra exempel på böcker om detta ämne inkluderar:
  • "Surviving Pregnancy Loss" av Rochelle Friedman
  • "Missfall: kvinnor som delar från hjärtat" av Marie Allen
  • "Jag har aldrig hållit dig: missfall, sorg, läkning och återhämtning" av Ellen M. DuBois

Tips

 • Du kan fortfarande ha en normal graviditet efter ett missfall.

FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail